Glutenfritt knäckebröd och Gränna

1999 börjar Grännaknäckets historia. Knäckebrödet som idag har blivit något utav en svensk delikatess även utanför stadens och Smålands gränser. Det hela började med att en av företagets bagare experimenterade med ett brödrecept. Så småningom resulterade det i knäckebrödet, även om det initialt var svårt producera det goda knäckebrödet i större volymer.

Om du ändå skulle ha vägarna förbi Gränna kan jag varmt rekommendera ett besök på knäckeriets fik. Det är mysigt med en trevlig 50-tals känsla.
Om du inte har vägarna förbi kan du ändå prova på deras goda knäckebröd genom att använda deras webbshop. Gott.

Ett annat gott knäckebröd är detta. Det är också glutenfritt.

Ingredienser

3 dl majsmjöl

2 dl sesamfrön

1 tsk salt

1 tsk torkad oregano

3 1/3 matskedar tahini

3 dl varmvatten

Gör så här:

Sätt ugnen på 200º C.

Blanda alla torra ingredienser. Blanda sedan i tahinin och det heta vatten. Rör i lite åt gången. Eventuellt kommer du inte att behöva allt vatten och var också försiktig så att du inte bränner dig. Blanda allting till en lös deg.

Sprid sedan ut degen på ett bakplåtspapper. Lägg ett annat bakplåtspapper ovanpå och försök att göra degen så tunn som möjligt. Ta bort det översta pappret och baka brödet i ungen i 30—40 minuter. Brödet är klart när det har fått en gyllene och krispig konsistens. När de sedan svalnar kommer de att hårdna ännu mer så övergrädda dem inte.

Brödet passar utmärkt till soppa eller varför inte till den här goda och enkla tapenaden?

Ingredienser

1 burk svarta oliver (kärnfria) cirka 500 g

3-4 msk kapris

3-4 vitlöksklyftor

Ungefär 1 dl olivolja

Gör så här:

Låt oliverna rinna av. Mixa dem med övriga ingredienser och tillsätt oljan lite i taget. Blanda ihop till en slät och fin konsistens. Ät tillsammans med knäckebrödet ovan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × fem =