Knäckebröd i Sverige

Knäckebröd är ju något av det svenskaste som finns och de har att göra med den långa traditionen som finns av att baka det här i Sverige. Samtidigt finns knäckebröd i Danmark, Norge, Finland, de baltiska länderna liksom på Island, Färöarna, Holland och i Tyskland. Kort sagt i Nordeuropa.

Ack Värmeland du sköna…

Traditionen av att baka knäckebröd kommer ändå svensk och kommer från Värmland. Där började brödet bakas redan på 500-talet. Knäckebröd karakteriseras av att det är ett hårt bröd som främst är gjort på råg. De brukade också bakas med ett hål i mitten eftersom man förvarade dem hängandes på en pinne högt upp under taket. Förmodligen för att skadedjur inte skulle kunna komma åt dem så lätt. Ofta bakade man nämligen bara knäckebröd två gånger per år, men när man väl gjorde det så bakade man mycket. Det skulle ju räcka ett tag och därför blev även förvaringen viktig.

Från fattigmansbröd till trend

Länge ansågs brödet vara något av ett fattigmansbröd men genom åren har populariteten ökat. Ungefär 85 procent av de svenska hushållen har knäckebröd hemma. De senaste åren har intresset för att baka dem också ökat. Lite som med trenden där alla ska brygga sitt eget öl. Det experimenteras en hel del med gamla och nya knäckebrödrecept ute i stugorna. Det gäller då nya kryddblandningar, surdegsexpriment, frön och allt möjligt. Trenden är roliga att både följa och delta i.

Oavsett vad man stoppar i sitt knäckebröd så är en sak ofta gemensam, alla knäckebröd tillagas snabbt — några få minuter i hög värme. Då får man den där krispiga knäckigheten som ju ändå är det mest utmärkande med knäckebröd.

Vår nya blogg kommer att handla en hel del om knäckebröd, men även om annan mat. Jag hoppas att du kommer att trivas här och finna informationen, ehm… matnyttig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo + 11 =